Guldenboek

Sinds 1843 worden bekende mensen die een officieel bezoek brengen aan het Stadhuis van Brussel uitgenodigd om het Guldenboek of Gastenboek te ondertekenen.

Het tekenen van het Gastenboek (Livre d'or of Gouden Boek) is een teken van waardering voor de burgemeester. De ondertekenaars zijn vaak staatshoofden of officiële hooggeplaatste personen maar ook eregasten van de Stad, zoals artiesten of sporters. Het tekenen van het Guldenboek vindt meestal plaats in het kabinet van de burgemeester op het einde van de ontvangst. Het gaat vaak gepaard met een fotosessie.

Deze guldenboeken zijn in leer, met op de cover Sint-Michiel, het symbool van de Stad Brussel. Elke bladrand is verguld. De Gastenboeken worden beheerd door de dienst Protocol en nadien bewaard door het Archief van de Stad.

Drie Gastenboeken kunnen online geraadpleegd worden. De eerste gaat van 1843 tot 1967. Het 2de boek bevat de handtekeningen van de periode 1967-1999. Het laatste deel bevat de bezoeken tot en met 2010.

Gebruiksaanwijzing online Guldenboek

De Gastenboeken van de Stad Brussel kunnen online worden doorbladerd en doorzocht. Met de muis kan u de virtuele pagina's draaien. Met de cursor (bovenaan) kan u naar een pagina van het boek springen.

Het is ook mogelijk om via de iconen een volledige pagina te bekijken of in- en uit- te zoomen. En u kan het ingezoomde beeld verplaatsen door op de linkerknop van de muis te drukken. Elke pagina kan worden afgedrukt.

Opgelet: door een probleem bij de boekbinding zijn de eerste 10 pagina's van het eerste boek niet duidelijk leesbaar. De tekst valt rechts weg. Het gaat niet om een fout bij het scannen.