Kunstwerken van Pierre Duquesne

Pierre Duquesne (1925-2003) was een kunstenaar-schilder uit Diegem (nabij Brussel). Hij studeerde grafische kunsten in Sint-Lucas bij de professoren Harry Elström en Emiel Vandermosten. Hij behaalde zijn diploma in 1946. Hij volgde extra cursussen aan ter Kameren onder leiding van Herman Teirlinck en Charles Counhaye.

Hij was de bedenker van behangpapier (1947-1979) voor de Peters-Lacroix (U.P.L.) fabriek in Haren. Buiten de kantooruren was Pierre Duquesne ook actief als kunstenaar. Vanaf 1979, de sluitingsdatum van U.P.L., zal hij zich volledig wijden aan de creatie van zijn artistieke werken. Hij maakte talrijke tekeningen, schetsen, schilderijen (olieverven en aquarellen), gravures en beeldhouwwerken met betrekking tot Brusselse thema's of persoonlijkheden.

Na het overlijden van de kunstenaar, creëerde Stéphane Duquesne, zijn enige zoon, een volledige inventaris van zijn werken (zie voor deze inventaris-catalogus de collectie private archieven, nr. 1233). Hij stelde voor om aan de werken die nog in zijn bezit waren aan het Archief van de Stad Brussel te schenken, zodat ze op een duurzame manier bewaard en gevaloriseerd kunnen worden voor het publiek.

De collectie van werken die naar het Archief (1.088 stukken) werd overgebracht wordt nu geïnventariseerd en ingedeeld volgens de volgende thema's: figuren, zeegezichten, andere landschappen en stillevens, dieren, scènes, abstracte tekeningen en sculpturen. Het geheel kan geraadpleegd worden via onze online catalogus. Hieronder vindt u een representatief voorbeeld.

Deze collectie is copyright-vrij. In het geval van publicatie, gelieve leesbaar "© Pierre Duquesne" in de onmiddellijke nabijheid van alle werken te vermelden.