Tentoonstelling. LGBTQIA+ BXL, ingezamelde herinneringen

Van 22 februari tot en met 14 juni 2022 in het Museum van de Stad Brussel - Broodhuis (ruimte Tussen Haakjes).

In oktober 2021 organiseerden de Musea en Archieven van de Stad Brussel een inzamelactie van archieven uit de LGBTQIA+-gemeenschappen. Het doel bestond erin om de collecties uit te bouwen en te vervolledigen om zo het collectieve geheugen van deze gemeenschappen in stand te houden. Een eerste resultaat is te zien in de ruimte Tussen Haakjes van het Museum van de Stad.

LGBTQIA+-vlag

Tussen de geschonken voorwerpen bevond zich ook een klein schilderij met strass-steentjes waarop de LGBTQIA+-vlag was afgebeeld. Dat werkje werd gemaakt door Gilbert Baker, de ontwerper van de vlag. In 2008 bood hij 30 exemplaren aan op verschillende Gay Pride-evenementen, waaronder dat van Brussel. Het stuk plaatst de creatie van de vlag, de geschiedenis van de Gay Pride en de verschillende strijdpunten van de LGBTQIA+-gemeenschappen in hun context.

Schenking van Maman

Enkele maanden geleden kondigde Maman, de beroemde travestiet van het Brusselse nachtleven, haar pensioen aan. Het Museum vroeg haar daarom om in haar archieven te duiken. Behalve de promotieartikelen van het cabaret bood zij één van de topstukken aan uit haar arderobe: een zwarte podiumjurk van geplooid synthetisch gaas en mechanisch vervaardigd kant, gecombineerd met bijpassende schoenen en een broche.

Inzameling archieven LGBTQIA+-beweging

Naast deze voorwerpen worden er een dertigtal gedoneerde stukken tentoongesteld. De inzameling loopt intussen door. De teams gaan verder met het verzamelen van affiches, foto's, kleding, badges, platen,...:

Meer info